Katera vrsta spletnega gostovanja je primerna za vaše potrebe?

Gostovanje spletne strani je bistvenega pomena za hitro in nemoteno delovanje vaše spletne strani. Ko boste izbirali takšno storitev, se boste soočali z najrazličnejšimi izrazi, kot so reseller, VPS, deljeno gostovanje. A še preden se poglobite v natančno oziroma temeljito raziskovanje primernega gostovanja za svojo spletno stran, je treba najprej sploh razumeti, kaj je gostovanje spletne strani oziroma web hosting.

Razlaga pojma spletnega gostovanja na preprostih primerih

Pojem gostovanje spletnih strani je najbolje razložiti kar s povsem preprostimi primeri. Določeno spletno stran si lahko ogledate, ker izbrani brskalnik prenaša datoteke, ki stran na spletu sestavljajo. Nato jih pretvori v razumljivo obliko. Tudi vi imate na svojem računalniku praviloma shranjene datoteke. Enako velja za datoteke spletne strani. Tudi te morajo biti shranjene na računalniku. Seveda imajo lahko do tega računalnika vsi dostop. Takšna vrsta računalnika pa se imenuje strežnik.

Gostovanje spletne strani
Gostovanje spletne strani je kot najem prostora na spletu za vašo spletno prisotnost, kjer bo vaša spletna stran dostopna 24/7

Tudi strežniki kot domači računalniki imajo različne zmogljivosti. Strežniki se torej med seboj razlikujejo v omejitvi prostora, po količini pomnilnika, v procesorju in podobno. Lastniki strežnikov omogočajo najem dela njegove zmogljivosti, obenem nudi še podporo, skrb za varnostne posodobitve, izdelavo varnostnih kopij, upravljanje z nastavitvami računov. Omogočanje vseh omenjenih storitev pa se torej imenuje gostovanje spletne strani ali web hosting.

Vrste spletnega gostovanja

Ponudniki gostovanja za spletne strani praviloma ponujajo izbiro različnih paketov. Med seboj se paketi zlasti razlikujejo glede na omejitve števila domen, količino dodeljenega prostora, omejitve podatkov. Preden torej izberete paket gostovanja za svojo spletno stran, morate izbrati vrsto gostovanja.

VPS gostovanje spletne strani
VPS gostovanje spletne strani je ena izmed opcij spletnega gostovanja

Paketi gostovanja se razlikujejo zlasti v funkcionalnih omejitvah, posledično tudi glede na tehnologijo delovanja. Razlika se kaže še v načinu dodeljevanja moči računalnika v izbranem paketu za gostovanje spletne strani.

Za vas je izbira vrste gostovanja ključni korak do dovolj učinkovite delujoče in seveda vedno dosegljive spletne strani. Na žalost so izbire pogosto napačne, predvsem zaradi precej slabega poznavanja oziroma razumevanja pojmov.

Kaj je deljeno spletno gostovanje spletne strani?

Deljeno gostovanje pomeni, da se spletna stran nahaja na strežniku, in sicer skupaj z drugimi spletnimi stranmi. Pri tem se deli pomnilnik, procesorska moč, dostop do spleta. Od ponudnika gostovanja je odvisno število spletnih strani, s katerimi si delite strežnik. Povsem običajno je, da si nekateri delijo prostor z več tisoč drugimi.

Kaj je deljeno spletno gostovanje?

Kako se najlaže preveri domeno?

Pri izdelavi spletne strani se zelo hitro srečate s pojmom domena. To pogosto skupaj s spletnim gostovanjem primerjamo s hišo. Domena v analogiji s hišo predstavlja naslov hiše oziroma doma. Če torej nekdo točno pozna hišni naslov, potem posledično najde tudi hišo. Z drugimi besedami je torej domena spletni naslov, ki se ga vnese v vrstico, in sicer čisto na vrhu brskalnika.

Domena je tudi najpomembnejša odločitev, ki jo boste morali sprejeti pri izdelavi svoje spletne strani. Postala bo naslov za vašo spletni stran, prav tako jo boste uporabljali za elektronski predal. Sestavljena je iz ključnih besed in domenske končnice. Kako se preveri domeno oziroma če je ta še prosta, pa v nadaljevanju.

Hitro preverjanje prostih domen

Domena je torej sestavljena iz imena domene in končnice. Obstajajo precej jasna navodila, kako je najbolje izbrati domeno oziroma različna priporočila strokovnjakov s tega področja. Kljub temu pa je po tem, ko boste izbrali domeno, potrebno preveriti, ali je še prosta.

In kako se lahko najhitreje preveri domeno, če je še prosta? To lahko hitro in zelo preprosto preverite kar s pomočjo spleta. Najdite spletno stran za preverjanje prostih domen in v hipu lahko ugotovite, ali je vaša izbrana domena sploh še na razpolago.

Če je torej domena, ki ste jo želeli registrirati, slučajno že zasedena, je seveda dobro razmisliti o registraciji domene s katero drugi končnico. Na voljo so številne končnice, zato boste zagotovo našli primerno tudi zase.

Izbiranje končnico za domeno

Ko se preveri domeno in je ta na žalost zasedena, je ena od možnosti ta, da torej izberete katero drugo domensko končnico. Seveda je pri nas najbolj priljubljena naša nacionalna končnica. Zelo priljubljeni sta tudi domenski končnici .eu in .com. Vse pogosteje se odločamo tudi za tako imenovane generične končnice, kot so denimo .guru, .pro, .club.

Če boste s svojo spletno stran želeli doseči zlasti obiskovalce iz svoje države, registrirajte primerno domensko končnico. S samo registracijo domene z več končnicami pa seveda dobro zavarujete svoje ime. To pomeni, da vam domene nikakor ne more ukrasti vaša konkurenca.

This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.