Bodimo pozorni pri izbiri imena za našo spletno stran

Dandanes potrebuje vsak podjetnik svojo spletno stran. Temu je tako, saj z njo lažje dostopa do večjega števila potencialnih strank. Pri tem pa je nakup domene izredno pomemben. Domena bo služila, kot ime spletne strani. Zato je dobro, če si jo ljudje brez težav zapomnijo in tudi vpišejo v brskalnik. Izbira primernega načina gostovanja pa zagotavlja hitro delujočo spletno stran. Trenutno je najbolj popularno VPS gostovanje, ki omogoča veliko večjo prilagoditev strežnika po meri.

Ne hitimo z nakupom domene

Pri nakupu domene je dobro, če si vzamemo čas. Hitenje z nakupom ni nikoli dobra ideja, saj lahko zaidemo v razne težave. Pred izbiro idealnega imena moramo pregledati splet, da slučajno ne obstaja domena, ki je preveč podobna naši. Tako se izognemo možnim legalnim zapletom, ki se lahko zgodijo v prihodnosti. Poleg tega pa moramo paziti na dolžino samega imena.  Hitrost delovanja naše spletne strani bo pa v veliki meri odvisna od vrste gostovanja. Pri tem je priporočljivo, če izberemo VPS gostovanje. Omogoča nam večjo varnost podatkov, kot tudi izbiro operacijskega sistema, ki poganja našo spletno stran.

VPS gostovanje je najboljša izbira

Pri izbiri gostovanja bomo imeli na voljo več možnosti. Različne konfiguracije strežnika so namenjene pokrivanju vseh potreb osebnih in poslovnih uporabnikov. Najbolj popularne vrste gostovanja so tako:

Deljeno gostovanje

V tem načinu gostovanja is strežnik delimo z mnogimi drugimi uporabniki. Mišljeno je za majhne spletne strani in projekte, kjer ne bo velikega obiska.

VPS gostovanje

VPS gostovanje je izredno popularno. Po delovanju je podobno deljenemu, vendar ima mnogo prednosti. Naša spletna stran deluje v virtualnem okolju, kjer si lahko povečamo zmogljivost svojega dela strežnika, izberemo svojo operacijski sistem, uporabljamo svojo HTML, JavaScript in drugo kodo ipd.

Namensko gostovanje

Taka vrsta gostovanja je mišljena za najbolj zahtevne uporabnike. Večinoma so to velika podjetja, ki pričakujejo obisk v milijonih na svoji spletni strani.

VPS gostovanje ima tudi možnost povečanja zmogljivosti našega dela strežnika. Tako lahko zakupimo več:

  • Procesorske moči
  • Prostora
  • Pasovne širine

To naredi VPS gostovanje prilagodljivo zahtevam naše spletne strani. Če se nam poveča obisk, lahko brez prenosa naše spletne strani še vedno uporabljamo enak strežnik. V drugih načinih gostovanja bi morali vse podatke prenesti na drug strežnik, kar pa je lahko dokaj zamudno. 

Na spletni strani www.domenca.com lahko opravimo nakup domene. Poleg tega pa si lahko obenem tudi izberemo različne pakete gostovanja.

Omejitve pri izbiri domene

Ko imamo idealno ime v mislih, je velika verjetnost, da bomo morali skleniti kompromis. Nekatera imena so verjetno že zasedena ali pa so preveč podobna konkurenci. Nakup domene je lahko ravno zaradi tega na začetku malo težaven. Odvisno je tudi od končnice domene, ki jo bomo uporabili. Tukaj imamo možnost nakupa domene lokalne zvrsti ali pa svetovne. S tem imamo v mislih domeno vrhovne ravni oziroma končnico.

V vsakem primeru pa moramo upoštevati omejitve pri izbiri imena, ki pa so:

  • Ime se ne sme začeti ali končati z vezaji.
  • Imena domene se ne smejo podvajati.
  • Domene ne upoštevajo začetnic – upoštevajo samo majhne črke, številke in vezaje.
  • Največje dovoljeno število znakov je 63 oziroma 64 za .com in nekatere druge končnice.  

Vsa ta pravila veljajo, neglede na to, če uporabljamo ali bomo uporabljali VPS gostovanje. Vrsta strežnika ne vpliva na fizične omejitve domen, ki veljajo kot globalna in standardna pravila za vse uporabnike interneta.

Krajša imena so načeloma boljša

Raziskave so pokazale, da so krajša imena velika boljša izbira. Temu je tako, saj se jih ljudje lažje zapomnijo. Težava nastane pri tem, saj je veliko kratkih imen že zasedenih. Tukaj bomo morali uporabiti malo kreativnosti in se počasi odločiti za najboljšo možno pot. Obenem pa je tudi zelo pomembno, kako se izbrano ime sliši. Pred nakupom domene lahko povprašamo naše prijatelje ali družinske člane o njihovem mnenju o izbiri imena. To pa se mora brez težav izgovoriti in natipkati v računalnik. 

Idealno je, če ne prestopimo dolžine 20 znakov. Tako bomo zagotovili, da si bodo ime naše spletne strani zapomnili tudi naključni obiskovalci, ter da se bodo ob priložnosti tudi vrnili.

Vsak uspešen podjetnik bo sčasoma moral investirati v nakup domene in izdelavo spletne strani. Pri tem pa bo potreboval tudi VPS gostovanje, ki je hitrejše, cenovno dostopno in skalabilno. 

This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.