Grafični elementi

Osnovni gradniki celostne grafične podobe so grafični elementi, ki pa morajo biti pravilno izbrani ter med sabo smiselno povezani. Verjetno ste že velikokrat videli končne grafične izdelke, pri katerih niste vedeli, kaj želijo sporočiti. V takšnih primerih izdelovalec očitno ni upošteval osnov grafičnega oblikovanja. Grafičnih elementov je več vrst, med osnovne pa spadata tipografija ter barve.

Tipografija oziroma pisava
Tipografija je veda, ki se ukvarja s preučevanjem izdelave črk, pisav ter njihovo uporabo v besedilu. Vsi vemo, da je prvotni namen pisave berljivost. Ko enkrat nekaj zapišemo, si želimo, da bi ljudje, ki bodo besedilo brali za nami, to prebrali in napisano razumeli. Ko pa črka dobi povsem svojo obliko, barvo, velikost ter značilnosti, s katerimi se sklada z dizajnom, pa lahko govorimo o sekundarnemu pomenu tipografije. Dobra tipografija je takšna, da lahko bralec besedilo prebere brez težav. To bi morali imeti v mislih vsi oblikovalci, saj nihče nima rad, da ga med branjem začnejo boleti oči, ker se mora z muko prebijati skozi čudne znake, ki bi naj bili črke.

Barve
Druga stvar, ki jo morajo grafični oblikovalci upoštevati, pa so barve. To je še posebej pomembno pri dizajnu izdelka, ki bo vizualno komuniciral s potencialnimi strankami. Vsi vemo, da barve vplivajo na delovanje našega uma ter na naša čustva. Z barvami lahko veliko sporočimo, a če jih ne uporabimo pravilno, lahko naredimo veliko napak. Tako je potrebno pri izbiri barv biti pozoren na tri stvari: psihološki efekt, možnost branja besedila in sovpadanje barve z drugimi grafičnimi elementi.

Psihološki efekt: Mogoče niste vedeli, a barve naj bi imele le 90 sekund časa, da vplivajo na naš um. Že zaradi tega je pomembno, da pri izdelavi izberemo takšne barve, ki bodo bralca takoj pritegnile v nadaljnje raziskovanje našega gradiva.

Možnost branja besedila: Redko kdo lahko prebere siv tekst na beli podlagi. Takšne osnovne napake marsikaterega bralca razjezijo in že samo zaradi tega lahko svojo pozornost preusmerijo na druge izdelke, ki jih lahko normalno in brez težav preberejo.

Sovpadanje barve in drugih grafičnih elementov: Uporaba kontrastov je smiselna, a pomembno je, da z njimi ne pretiravate. Če je vsak grafični element druge barve, boste s tem zagotovo dosegli močan kontrast, a končni rezultat bo neberljivost besedila in neprepoznavnost končnega produkta. Takšen izdelek bo prav tako izgledal neprofesionalno in bo bralca kar hitro odvrnil.

Že pri sami izbiri osnovnih grafičnih elementov se lahko pojavi veliko napak. Predstavljajte si, da zaupate izdelavo grafične podobe osebi, ki prekrši že te osnovne zapovedi. V naslednjih fazah, ko bo potrebno celostno podobo nadgraditi, se bodo napake samo še stopnjevale in se med sabo množile. Pri izdelavi grafične podobe je podobno kot pri gradnji hiše. Če so čvrsti temelji, potem ste lahko brez skrbi. Hiša bo stala, četudi pride do potresa. Pri grafičnem oblikovanju je enako. Če so osnovni grafični elementi izbrani pravilno, med sabo sovpadajo ter se dopolnjujejo, ste lahko prepričani, da bo celostna grafična podoba narejena odlično. Tako boste dosegli točno takšen učinek, kot si ga želite – povečali boste svojo prepoznavnost na vseh področjih.  

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.