Celostna podoba

Če vas skrbi, da se bo vaše podjetje izgubilo v množici neprepoznavnih podjetij, ste lahko brez skrbi. Celostna grafična podoba, ali skrajšano CGP, poskrbi za to, da se podjetje svojim strankam vizualno vedno predstavlja enako. Tako stranke že ob samem logotipu, izgledu brošure, oglasa ali prospekta takoj vedo, za katero podjetje gre. Celostna podoba tako omogoča načrtno izgradnjo podobe podjetja in hkrati zagotavlja, da bo podjetje vedno in povsod prepoznavno.

Mnoga podjetja danes dosegajo dobre rezultate, a so slabo prepoznana. Praktično nihče jih ne pozna in to je tudi eden izmed razlogov, da ne dosegajo takšnih rezultatov, kot bi jih lahko. Podjetje, ki ga nihče ne prepozna, izgubi kar precejšnjo prednost pred konkurenco, ki ta segment dobro pokriva. Velikokrat se tako lahko zgodi, da konkurenca dobi več naročil ravno zaradi svoje prepoznavnosti, ki pa je posledica celostne grafične podobe. Biti dober danes enostavno ni več dovolj – za uspeh morate biti tudi prepoznavni!

Postopek, v katerem nastaja celostna grafična podoba, je različen od podjetja do podjetja in je razdeljen v več korakov. Tako se lahko odločite za izdelavo celostne podobe samo za vaše podjetje ali pa za posamezne produkte, ki jim želite povečati prepoznavnost. Tu je pomembno poudariti, da je zelo pomembno, da takšno izdelavo zaupate profesionalcu, ki ve, kaj dela. Od tega je namreč odvisen uspeh vašega podjetja, vaša prepoznavnost in tudi vaš zaslužek, zato si polovičarstva na tem področju enostavno ne morete privoščiti.

Sama celostna grafična podoba  se začne z osnovnimi oziroma primarnimi elementi. To je oblikovanje logotipa, izbira tipografije in barvnih kombinacij, ki kar najbolje ponazorijo vaše podjetje ali produkt. Te osnovne izbire se nato shranijo ter se uporabijo pri izdelavi ostalih elementov, ki jim rečemo tudi sekundarni elementi, če je to seveda potrebno. Kajti celostna grafična podoba ne zajema samo izgleda logotipa in postavitev spletne strani. Izdelajo se lahko dopisnice, nalepke, vizitke, brošure, prospekti, reklame, letaki in vso ostalo promocijsko gradivo, ki si ga naročnik zamisli. Celostna grafična podoba se namreč lahko uporabi na vseh področjih, kjer poteka vizualna komunikacija s stranko – od časnikov pa do interneta.

O sami ceni izdelave celostne grafične podobe je težko govoriti, saj je odvisna od veliko faktorjev. Zato je cena za vsak projekt drugačna. Pred naročilom izdelave pa je pomembno, da stranka ve, kaj želi in da se zaveda vrednosti, ki jo ima celostna grafična podoba za njegovo podjetje. Prav tako je potrebno razumeti, da izdelava takšne celostne podobe zahteva veliko raziskovanja, časa, kreativnosti in tehničnega znanja ter da lahko le tako nastane kvaliteten produkt.

Namen celostne podobe je, da naredi vtis na stranko ali potrošnika. Vtis, ki mora biti tako močan, da si ga stranka zapomni in drugič takoj ve, za katero podjetje gre. To si lahko predstavljate tako, da si zamislite sobo, polno ljudi, ki so vsi oblečeni v sivo, le vi nosite rdečo majico. Vas si bodo ljudje takoj zapomnili, ostale pa bodo pozabili. Ali drugače – zagotovo bi kjerkoli prepoznali ovitek vaše najljubše čokoladice. To je glavni namen celostne grafične podobe – prepoznavnost. Ta namen pa je, če je celostna podoba izdelana pravilno, vedno dosežen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.