Klasični tisk

Tiskarne so že od nekdaj prepoznavne po klasičnemu tisku, ki mu zadnja leta kaže izumrtje. Pojavil se je namreč digitalni tisk, ki je veliko hitrejši, cenejši ter bolj prilagodljiv. Vseeno pa brez klasičnega offset tiska nikakor ne moremo. Dobra digitalizacije je tukaj, zato ima digitalni tisk vsakič večjo veljavo.

Ime offset tisk izhaja iz postopka, kjer se motivi tiskajo neposredno preko dveh valjev. Prvi z matrico prenese obarvan motiv na drugi valj, ki ga kasneje odtisne na podlogo. Pri postopku offset tiska ne uporabljamo visokih temperatur, kar pomeni, da se lahko tiska na veliko različnih materialov.

Kljub vsemu, da klasičnemu tisku zadnja leta kaže na izumrtje, nikakor ne moremo brez njega. Zakaj? Klasičen tisk namreč omogoča tisk velikih formatov, kar digitalni tisk ne omogoča. Poleg vsega je klasičen tisk primeren za tisk velikih naklad. Marsikdo je danes zaradi digitalnega tiska mnenja, da lahko lepo preživimo brez klasičnega (offset) tiska. Seveda se moti! Klasičen tisk je za velike naklade od recimo nekaj 100 kosov naprej še vedno najbolj primerna izbira.

Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da je za tiskanje na plastiko, tekstil, les in druge neobičajne površine klasičen tisk še vedno edina izbira. Vsaka tiskarna vam zna svetovati in izbrati najbolj primerno vrsto tiska.

Klasičen offset tisk je še vedno tisti, brez katerega enostavno ne moremo. Zakaj? Kadar se pogovarjamo o izjemno kvalitetnem tisku slik ali grafike, je offset tisk še vedno bolj natančen, kot digitalni tisk. Poleg vsega se cena tiska niža glede na količino naklade. V primeru večjih naklad se torej cena tiska drastično zniža in tako stroškovno bolj obnese.

Kljub vsemu pa digitalni tisk ni edini, ki je zadnja leta doživel velik razvoj. Klasičen tisk je napredoval z novo tehnologijo tiskanja in pripravljanja ploščic, kar omogoča veliko konkurenco digitalnemu tisku pri nakladah z nekaj 100 izvodi.

Klasičen tisk je še vedno tisti, ki nam omogoča kar najbolj vrhunske rezultate na velikih formatih. Brez njega si kljub digitalizaciji poslovanja grafično oblikovanje in tržne prijeme ne znamo predstavljati.  

This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.