Pogosti razlogi za izgubo podatkov

Izguba digitalnih vsebin na spominskem mediju v računalniku ali drugi pametni napravi je lahko zelo škodljiva. Moderni trdi diski, SSD-ji, USB ključi in drugi mediji so zelo vzdržljivi. Seveda pa se lahko komurkoli zgodi, da prenehajo delovati iz različnih razlogov. Takrat bomo morda potrebovali profesionalno reševanje podatkov iz našega računalnika, pametnega telefona, tablice, strežnika ipd. Vedno je dobro, če poznamo glavne razloge, ki povzročijo okvaro spominskega medija. Tako se bomo lažje pripravili na možno izgubo podatkov, kar je lahko velika prednost.

Restavriranje podatkov za podjetja

Izguba podatkov je škodljiva za vsakega posameznika. Za podjetja pa skoraj vedno predstavlja veliko poslovno škodo. Ob resnih napadih hekerjev ali večji okvari številnih računalnikov lahko podjetja utrpijo velikansko finančno škodo. Statistika to potrjuje, saj več kot 90% večjih in 70% manjših podjetij, ki so utrpela izgubo podatkov, si nikoli finančno ne opomore. Tudi, če preživijo omenjeno preizkušnjo, je velika možnost izgube poslovanja v naslednjih letih. 

Moderne mediji (trdi diski, SSD diski, USB ključi) so zelo vzdržljivi. Se pa zgodi, da se pokvarijo. V tem primeru potrebujemo storitev reševanja podatkov.

Veliko je mogoče storiti, če opravimo restavriranje podatkov iz poškodovanih računalnikov oziroma trdih diskov, SSD-jev in drugih spominskih medijev. Mogoče je tudi povrniti podatke iz strežnikov in drugih računalniških naprav.

Restavriranje diska v primeru fizičnih poškodb

Novejša računalniška oprema je res zelo zanesljiva. Pri uporabi pa se stara in sčasoma izgublja to zanesljivost. Omenjena lastnost se zelo hitro pokaže pri trdih diskih, ki so neprestano v delovanju. Po približno 5-ih letih postanejo dokaj nezanesljivi za shranjevanje kritičnih podatkov za podjetja ali osebno rabo. 

Pogosto je restavriranje diska potrebno v primeru, da je bil izpostavljen preveliki vročini, vlagi, fizičnim udarcem ipd. Občutljive magnetne plošče znotraj diska hranijo vse podatke, ki se hitro poškodujejo.

Življenjska doba diskov je omejena in lahko kadar koli odpovedo.

SSD diski imajo omejeno življenjsko dobo

Nedvomno so SSD diski močno spremenili delovanje namiznih računalnikov in prenosnikov. Njihova največja prednost je izjemna hitrost. To jim omogoča tehnologija spominskih celic, ki ne vsebuje mehaničnih oziroma gibljivih delov, kot so magnetne plošče. SSD diski so izredno popularni, vendar imajo ena slabost. Ta slabost pa je omejeno število podatkov, ki jih lahko zapišejo in preberejo s svojih spominskih celic. 

Povprečni in tudi bolj zahtevni uporabniki ne bodo nikoli prišli do te meje. Je pa res, da strežniki in drugi računalniki, kjer je potrebno neprestano zapisovanje na SSD, so izpostavljeni omenjenim okvaram. Zato vsak proizvajalec SSD diska poda tehničnim servisom za reševanje podatkov svoja orodja. S tem jim omogoči, da lahko obnovijo vse digitalne vsebine z diska, ki je prenehal delovati, zaradi prevelike obrabe.

Računalniški virusi lahko povzročijo ogromno škode

Današnji splet je poln nevarnosti v obliki virusov in hekerjev. Večina virusov ni narejenih, da nam poškoduje podatke. S svojim delovanjem onesposobijo naš operacijski sistem, kar prepreči, da bi se lahko računalnik uspešno zagnal. Če izgubimo sposobnost dostopa do naših datotek, bomo morda potrebovali reševanje podatkov.

Vedno bolj pogosto se dogaja, da nekateri virusi zaklenejo naše podatke z močnim šifriranjem. Hekerji nato zahtevajo odkupnino, če želimo ponovno dostopati do naših digitalnih vsebin. Strokovnjaki za restavriranje diskov nam lahko rešijo težave. Vedno je najbolje, da okužen računalnik čimprej odnesemo k profesionalnemu in usposobljenemu osebju v našem izbranem servisu.

Video in avdio podatke lahko shranite v računalnik, kaj pa se zgodi, če se podatki izgubijo na samem mediju? V tem primeru je potrebno restavriranje podatkov.

Reševanje podatkov s prenosnih spominskih medijev

Novejši spominski mediji, kot so USB ključi, SD kartice, prenosni diski ipd. so postali zelo ugodni za nakup. Obenem pa imajo ogromno kapaciteto shranjevanja podatkov. Omenjena lastnost jih naredi odlične za shranjevanje varnostnih kopij in drugih digitalnih vsebin, ki so nam pomembne. Kljub uporabi modernih čipov se še vedno lahko zgodijo okvare. Prenosni mediji pa so tudi zelo občutljivi, saj jih vlaga, vročina in udarci hitro poškodujejo. 

V primeru, da naš prenosni spominski medij ne deluje več pravilno, bomo morda potrebovali reševanje podatkov. To ni vedno nujno, saj je lahko napaka v strukturi particije, ki jo je pogosto mogoče brez težav odpraviti. V večini primerov je mogoče zelo hitro in učinkovito povrniti vso izgubljeno vsebino ter odpraviti tehnične napake.

Pametni telefoni vsebujejo veliko podatkov

Pametni telefoni so v veliko pogledih nadomestili klasične računalnike. Sposobni so opravljati ogromno število manj in tudi bolj zahtevnih nalog. Na njih veliko število uporabnikov hrani slike, videe in raznovrstne aplikacije. Naš pametni telefon pa se lahko tudi nepričakovano pokvari v primerih električnih sunkov, padcev, virusov ipd. Mogoče je opraviti restavriranje podatkov na pametnih napravah z zelo visoko uspešnostjo. Lahko pa se tudi reši vse informacije z vgrajene mikro-SD spominske kartice, kot tudi vgrajenega pomnilnika v telefonu.

Priporočljivo je, da vsako napravo oziroma spominski medij, ki več ne deluje odnesemo na računalniški servis. Strokovnjaki za restavriranje diskov lahko hitro ocenijo možnosti uspešne rešitve ter restavrirajo vse naše manj in bolj pomembne slike, gesla, pisarniške datoteke ipd.

This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.