Registracija domene in zakup primernega strežnika

Izbira primerne domene in strežnika sta kritična koraka pri izdelavi spletne strani. Dandanes jo potrebuje vsak podjetnik, ki želi ustvariti uspešno in prepoznavno podjetje. Omogoča nam, da nas najdejo stranke, ki potrebujejo naše storitve in izdelke. Veliko prednost bomo imeli, če bomo poznali nekaj preprostih pravil pri registraciji domene. Obenem pa je zelo pomembno, da bomo izbrali primeren strežnik. Sam strežnik je namenjen gostovanju naše spletne strani in tudi določa hitrost njenega delovanja.

Registracija domene pri ponudniku gostovanja

Ponudnik gostovanja nam omogoča zakup strežnikov. Mogoče pa je tudi, da registracija domene poteka preko številnih registrarjev na spletu. Načeloma ni tako pomembno, kje zakupimo ime naše bodoče spletne strani. Je pa priporočeno, da to storimo pri ponudniku gostovanja. S tem olajšamo vzdrževanje naše spletne strani kot tudi hitreje rešimo razne tehnične težave, če se te pojavijo. 

Postopek registracije domene vključuje predložitev vaših kontaktnih podatkov in izbiro imena domene.

Spletna stran ponudnika gostovanja ima vgrajen iskalnik domen. Uporabimo ga lahko brezplačno za pregled prostih in zasedenih imen za našo spletno stran. V primeru, da je želena domena na voljo, jo lahko zakupimo takoj. Če pa temu ni tako, pa bo iskalnik predlagal številne izpeljanke našega izbranega imena.

Strežnik je ključen element pri delovanju vsake spletne strani

Izbira strežnika igra pomembno vlogo pri izdelavi spletne strani. Strežniki so močni računalniki namenjeni gostovanju ene ali več tisoč strani hkrati. Zakupimo jih lahko v številnih konfiguracijah, izmed katerih se vsaka razlikuje od druge po hitrosti delovanja, zmožnosti nadgradnje in drugih lastnostih. Zelo popularno je VPS gostovanje pri podjetnikih kot tudi fizičnih uporabnikih. Visok nivo prilagodljivosti in zmožnost nadgradnje so samo nekatere prednosti VPS strežnikov. Seveda pa na njihovo trenutno popularnost vplivajo tudi drugi dejavniki.

Če iščete bolj prilagodljivo rešitev gostovanja, je gostovanje VPS morda pravo za vas.

VPS strežnik je mogoče nadgraditi 

Morda je ena izmed največjih prednosti, ki jo ima VPS gostovanje, ta da ga lahko nadgradimo brez težav. Vsak strežnik razpolaga z omejenimi kapacitetami močjo procesorjev, delovnega pomnilnika, pasovne širine ipd. VPS strežnik pa vsakemu uporabniku omogoča, da nadgradi oziroma zakupi večjo moč omenjenih strojnih zmogljivosti, ko jih potrebuje. To je zelo pomembno za podjetnike, ki se jim je obisk spletne strani povečal. Z nadgradnjo strežnika lahko spletno stran obišče več uporabnikov, obenem pa lahko tudi gosti več video, avdio in drugih digitalnih vsebin.

Strežnik VPS je zelo prilagodljiv

Pogosto je VPS gostovanje uporabljeno s strani bolj zahtevnih uporabnikov, zaradi svoje prilagodljivosti. Ker je sam strežnik virtualen, si lahko izberemo svoj operacijski sistem in drugo programsko opremo. Imamo pa tudi zmožnost uporabe edinstvene spletne kode, ki jo pri deljenem gostovanju ne moremo uporabljati. Če moramo ponovno zagnati svoj strežnik, lahko to storimo brez težav. S tem ne motimo drugih uporabnikov ali upočasnjujemo delovanje strežnika.

Registracija lokalne domene

Dandanes je v obstoju že več kot 360 milijonov domen. Večino si delijo svetovne končnice, kot sta .COM in .NET. Kljub temu pa so vedno bolj popularne lokalne domene za podjetnike, ki želijo poslovati v svoji domači državi. Končnice domen, kot so .SI, .DE, .IT in druge so vezane na določeno državo. Namenjene so uporabi spletnim stranem, ki so izključno namenjene strankam v določeni državi. 

Izbira lokalne domene vrhovne ravni je priporočena, če želimo poslovati samo v svoji državi. Obenem pa je tudi SEO optimizacija spletne strani lažja, saj bomo konkurirali samo podjetjem v svoji državi in ne celemu svetu.

Z registracijo domene si pridržite pravico do uporabe te domene za določeno obdobje.

Registracija svetovne domene

Moderna tehnologija nam omogoča, da izdelamo svojo spletno stran in prodajamo izdelke celotnemu svetu. Ta izreden potencial lahko dosežemo, če opravimo registracijo domene s svetovnimi končnicami. Kupimo lahko eno ali pa tudi več imen, ki jih nameravamo uporabiti za poslovne ali druge namene. Neglede na naš cilj, je svetovna končnica .COM prepoznana po vsemu svetu.

Nič ni narobe, če registriramo domene, ki uporabljajo končnico .COM in jo uporabljamo za domače poslovanje. Je pa res, da bomo morda bolj težavno opravili SEO optimizacijo za domače tržišče. Prednost pa je ta, da lahko kadarkoli razširimo poslovanje na druge dele sveta.

Smernice za izbiro imena spletne strani

Izgradnja spletne strani je že sama po sebi velik izziv. Pri tem pa je enako pomembno samo ime, ki smo si ga izbrali. Dobro je, če ne presegamo 16 znakov, saj si ljudje pogosto težje na hitro zapomnijo bolj kompleksna imena. Strokovnjaki priporočajo, da se držimo nekje med 4 in 16 znaki največ. 

Ko bomo izbirali ime, ga poizkušajmo povezati z našo dejavnostjo. To ni nujno, je pa lahko prednosti v številih primerih. Odsvetovana je uporaba vezajev in številk, razen v primerih, ko je to smiselno povezano in ima dobro strukturo. 

Vsaka registracija domene je postopek, ki od nas zahteva nekaj potrpežljivosti in kreativnosti. Zato je vedno odlična taktika, da se same registracije lotimo previdno. Pri tem pa tudi raziščemo druga možna imena in kombinacije imena, saj morda to, ki smo si ga izbrali, ne bo na razpolago.

This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.