Doma in v pisarni

Naš zvesti spremljevalec pred katerim zelo verjetno preživimo več ur na dan je namizni računalnik ali osebni računalnik, ki po navadi leži pod našo mizo in nam omogoča povezavo do svetovnega spletu na dotiku roke.

Namizni računalnik je običajno sestavljen iz stolpa, ki je lahko vertikalno ali horizontalno stoječ, miške, tipkovnice, in monitorja. Ker premore veliko več moči kot prenosnik je namizni računalnik primeren za vse naloge kot so obdelava slike, programiranje, igranje iger, zvočna obdelava in še mnogo več.

Prenosni in namizni računalnik

Poznan tudi kot samo PC, namizni računalnik je narejen, da ostane na enem mestu. V podjetjih kjer uporabljajo take računalnike jim pravijo delovne postaje. Za domačo uporabo bi jih lahko preprosto poimenovali stolpi, ali po »domače škatle«.

Prenosniki so malo drugačni ampak uporabljajo iste principe delovanja kot namizni računalnik. Največja razlika je v tem, da prenosnik lahko vzamemo s sabo kamorkoli, medtem kot velikih »škatel« ni možno. Seveda prenosnik pride tudi z nekaj slabostmi, kot so slabša splošna moč (procesor in grafika na primer).

Računalniki včasih

Dolgo časa so bili na voljo samo stacionarni računalniki in ko so prišli prenosniki je bila moč trga razdvojena. Prenosniki so prehiteli prodano namiznih računalnikov in ta trend še danes narašča. Na našem trgu, od vseh prodanih računalnikov je več kot polovico prenosnikov. Za podjetja pa so še vedno najbolj priljubljena izbira stacionarni računalniki ali delovne postaje.

Zaradi razvoja tehnologijo postajajo namizni računalniki in tudi prenosniki vedno cenejši in bo zanimivo videti, kako bo moč prodaje razdeljena v prihodnosti.

Nadgradnje danes in nekoč

Za družine in tudi domače delovne postaje, je stacionarni računalnik najboljša izbira saj moč, ki jo premore in možnost nadgradnje so njegove najboljše značilnosti. Pri prenosniku smo vedno bili in morda vedno bomo težje nadgradili komponente ali pa jih sploh ne bo mogoče. To je zaradi majhne velikosti prenosnika, ki po večini ni mišljen za nadgradnje.

Res pa je, da nadgradnje računalnikov in tudi prenosnikov so bile v preteklosti močno omejene. Danes hitreje zmanjka denarja kot možnosti pri obeh sistemih. Če se odločimo za nakup namiznega računalnika je to odlična priložnost, da se naučimo kako deluje in če v prihodnost ga moramo vzeti s saboj lahko kupimo prenosnik.

Ko po spletu pričenete iskati ključne besede reševanje podatkov iz diska cena je jasno kakšen je namen – izgubili ste podatke! Čas je za strokovno pomoč! Sledite povezavi in si preberite še več.

ugodni tiskalniki

Vrhunski tiskalniki za ugodno ceno

Tiskalniki so že dolgo časa nepogrešljiva oprema za pisarno v podjetju ali pa doma za izdelovanje slik in dokumentov.

This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.