Nakup kartuše za tiskalnike

Zakaj sploh tiskamo?

Tiskalnik je naprava, ki se v sodobnem svetu vse bolj uporablja. Kljub temu, da se je pred leti napovedovalo, da bo doba informatike in računalništva prinesla manjše količine papirja, saj bomo informacije shranjevali na digitalnih medijih, pa je realnost drugačna – število informacij se namreč vztrajno povečuje, tisk pa je postal poceni kot še nikoli. Posledično se tiskalnike vse bolj uporablja.

Razlike med tiskalniki

Poznamo več vrst tiskalnikov. Kartuše uporabljajo brizgalni tiskalniki, ki so v zadnjih letih postali vse zmogljivejši. Nekateri znajo samo tiskati, drugi tudi napraviti fotokopijo, kar pomeni, da dokument v papirni obliki najprej s čitalcem (skenerjem) posnamejo, potem pa ga izpišejo na papir. Ker imajo čitalec, lahko tako dokument iz papirne oblike spravimo tudi v digitalno, torej v računalnik in ga potem širimo naprej preko spleta ali shranimo na računalniški medij. Tovrstni tiskalniki se lahko povežejo tudi z računalniškim modemom oziroma mrežno kartico in delujejo kot FAX naprava. Takšne naprave imenujemo multifunkcijske ali večfunkcijske. Do nedavnega so samo brizgalni tiskalniki, ki uporabljajo kartuše lahko bili večfunkcijski, sedaj pa so takšni lahko tudi laserski tiskalniki, ki imajo barvo shranjeno v tonerju (nekakšen prah). Na trgu je še vedno veliko igličnih tiskalnikov, ki tiskajo s pomočjo traku z barvo, postali pa so redki, zelo kvalitetni in tudi posledično dragi. Ker lahko tiskajo na neskončen papir in tudi večslojno (denimo na položnice), se jih pogosto uporablja v bankah in na poštah. Vse več se uporablja priročne termične tiskalnike, še posebej za tisk na ozek papir v kolutih, ko to srečujemo na blagajnah trgovin ali v knjižnicah. 

Kartuše lahko tudi napolnimo

Vedno se lahko odločite ali boste kartuše napolnili pri za to pooblaščenem in specializiranem podjetju ali pa boste kupili novo. Nove stanejo nekaj več, vendar imajo pogosto kvalitetnejšo barvo. To pa je odvisno od proizvajalca barve za katerega ste se odločili. Lahko pa so tudi kvalitetne, vendar potem niso več tako poceni. Vsekakor se o kvaliteti kartuše, originalne ali ponaredka dobro pozanimajte. Najbolj iskrene nasvete ponavadi najdete na različnih forumih, kjer uporabniki delijo svoje izkušnje z drugimi. Lahko pa si tudi preberete teste različnih računalniških revij.

Kartuše torej niso vse enako. Zato moramo biti pri nakupu pozorni. Čeprav se večina drži samo dveh receptov – ali najnižja cena ali pa originalni paket, pa to ni nujno najboljša izbira. Zato se vedno dobro informirajte in ugotovite kaj pravzaprav sploh potrebujete. Za domače tiskanje je pogosto čist dovolj, da imate neko običajno barvo, za pisarniško je že bolje če je malce kvalitetnejša, ni pa v resnici nujno, da bo originalna barva kvalitetnejša od ponaredka. Odvisno je namreč kak ponaredek ste kupili.

This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.