Izbira pravilnih barv za naš tiskalnik

Vsakemu tiskalniku prej ali slej zmanjka barv. To se lahko zgodi nepričakovano, če redno ne spremljamo njihovega stanja. Vedno je priporočljivo, da imamo na zalogi kartuše za tiskalnike. Če pa uporabljamo laserski tiskalnik, pa bomo tudi potrebovali barve, vendar ne v obliki kartuš. Pomembno je, da kupimo pravilno zalogo barv za našo tiskalno napravo. Tako bomo lahko hitro ponovno usposobili svoj poslovni ali domači tiskalnik. Poleg tega pa se izognemo neprijetnim situacijam, ko naročimo napačne kartuše, ter jih nato moramo vrniti.

Navadni tiskalniki uporabljajo kartuše

V današnjem času so še vedno najbolj razširjeni navadni oziroma črnilni tiskalniki. Pravimo jim tudi inkjet naprave, saj uporabljajo črnilo za potisk papirja. Delujejo tako, da preko vgrajenih črnilnih šob na list papirja natisnejo črke, slike, številke in druge elemente. Slabost pa je ta, da barve potrebujejo nekaj sekund, da se posušijo. Če se sveže natisnjenega dokumenta dotaknemo, je velika možnost, da bomo razmazali še neposušene barve. Tako si hitro umažemo obleko, mizo, pisalne pripomočke ipd.

V današnjem času so še vedno najbolj razširjeni navadni oziroma črnilni tiskalniki.

Kartuše za tiskalnik moramo zamenjati vsake nekaj mesecev. Veliko je odvisno od količine izdelanih dokumentov slik ipd. Črnilo se sčasoma tudi posuši, kar naredi kartuše neuporabno. Eden izmed preprostih načinov, da se ognemo prehitremu sušenju kartuš za tiskalnik je ta, da pustimo tiskalnik neprenehoma prižgan. Tako ne bo pri ponovnem zagonu vedno porabil malenkost barve. Tako bomo prihranili tudi od 10% do 20% barve v kartušah.

Tonerji ne vsebujejo črnila

Vsi laserski tiskalniki potrebujejo toner za pravilno delovanje. Ta ne vsebuje barvnega črnila, ampak plastični prah. Ta se preko različnih procesov v tiskalniku stopi, ko pričnemo s tiskanjem. Nato pa se zapeče na list papirja. Tako ustvari sliko, besedilo in druge podobe. Proces pa je izredno hiter. Tonerji se ne morejo posušiti, saj vsebujejo suhe barve delčke plastike. Zato lahko laserski tiskalnik uporabljamo tudi več let z enakim tonerjem.

Je pa res, da so tonerji dražje od črnila. Imajo pa veliko daljše delovanje, saj lahko z njimi natisnemo tudi do 10x več dokumentov in slik, kot s kartušami. Seveda pa je veliko odvisno od modela naše tiskalne naprave, velikosti tonerja ipd.

Originalne kartuše so vedno priporočene s strani proizvajalca tiskalnika

Vsi veliki proizvajalci tiskalnikov, kot so Canon, Brother, Xerox, Epson, Lexmark ipd. vedno priporočajo nakup originalnih kartuš. Tako jamčijo za najbolj optimalno delovanje naprave za tiskanje in združljivost delov. Omenjene kartuše za tiskalnik poznamo tudi pod kratico OEM. TO je kratica za preverjeno in originalno računalniško opremo od določenega proizvajalca. 

OEM tonerji
Vsi proizvajalci laserskih tiskalnikov izdelujejo tudi svoje OEM tonerje.

OEM kartuše so na voljo za nakup v številnih spletnih in fizičnih trgovinah. Vsebujejo najbolj kakovostno črnilo, ki je primerno za vsakdanjo in profesionalno rabo. Je pa tudi res, da so omenjene kartuše velikokrat zelo drage. Tako morda niso najboljša izbira za tiskanje dokumentov ipd., kjer kakovost ni na prvem mestu.

Originalne tonerje priporočajo vsi veliki proizvajalci tiskalnikov

Vsi proizvajalci laserskih tiskalnikov izdelujejo tudi svoje OEM tonerje. Namenjeni so uporabi v določenih tiskalnikih, ki jih določi proizvajalec. Vsebujejo pa kvaliteten barvni prah, ki je primeren tudi za profesionalno uporabo. Zaradi dolge življenjske dobe in zmožnosti potiska ogromne količine papirje, se omenjeni tonerji uporabljajo za različne namene. Za njih se predvsem odločijo podjetja, javne ustanove, različne organizacije ipd. Za domačo uporabo pa so OEM izvedbe tonerjev tudi primerne.

Je pa res, da je originalna opremo dostikrat najdražja. Tako morda v okoljih, kjer se veliko tiska, ni najboljša izbira. Srečo poznamo tudi združljiv, ponovne napolnjene in druge tonerje, ki nam zmanjšajo stroške tiskanja.

Cenejše tiskanje z inkjet tiskalnikom

Izbira kartuš za tiskalnik je dandanes veliko večja kot včasih. Tako lahko izbiramo med prej omenjenimi OEM in drugimi izvedbami. Cenejše izdelovanje dokumentov in slik je želja mnogih uporabnikov, tako da imamo na izbiro različne kartuše, ki niso bile narejene s strani proizvajalca vašega tiskalnika. Kljub temu pa so združljive z našo napravo. 

  • Združljive oziroma nadomestne kartuše

Narejene so s strani različnih proizvajalcev, ki želijo nuditi uporabnikom cenejšo možnost tiskanja. Ne vsebujejo tako kakovostne barve, kot je OEM, vendar imajo druge prednost. Te prednosti pa so lahko možnost ponovnega polnjenja, boljši izkoristek barve, večja kapaciteta črnila ipd.

  • Obnovljene kartuše

Program obnovljenih kartuš ponujajo nekateri veliki proizvajalci tiskalnikov. Obnovljene kartuše za tiskalnik so enake OEM, le da so bili popravljeni vsi poškodovani deli. Ponovno se jih napolni z visoko-kakovostno barve, kar omogoča najboljšo kvaliteto tiska.

Uporaba tonerjev OEM je draga
Uporaba tonerjev OEM je lahko za različne uporabnike dokaj stroškovne neučinkovita.

Cenejše tiskanje z laserskim tiskalnikom

Uporaba tonerjev OEM je lahko za različne uporabnike dokaj stroškovne neučinkovita. TO se opazi v podjetnih okoljih, kjer se tiska velika količina dokumentov in drugih listin. Tako je nakup originalnega oziroma OEM tonerja nesmiselna na dolgi rok. Veliko bolje je, če si izberemo katero od cenejših in bolj dostopnih izvedb, kot so:

  • Nadomestni tonerji

Nadomestni tonerje so narejeni s strani ralzičnih podjetij, ki so ločena od originalnega proizvajalca tiskalnika. Omenjena podjetja nam nudijo popolnoma združljiv toner, ki ga lahko uporabimo v naši napravi po 30% ali celo 50% nižji ceni.

  • Ponovno napolnjeni tonerji

Različne podjetja ponujajo tonerje, ki so bilo pononvo napolnjeni. Tako je strošek nakupa takega tonerja od 50% in 75% nižji, kot če bi kupili novo OEM izvedbo. 

This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.